- Möjlighet att placera i aktier, fonder, certifikat med mera.
- Du får tillgång till vår aktieanalys och marknadsinformation.
- När pengarna betalas ut är de skattade och klara, du betalar istället en årlig schablonskatt på ditt sparande.
Kapitalspar Depå
Så fungerar Kapitalspar Depå
Marknadsinformation och aktieanalys
Som depåkund hos oss får du tillgång till vår marknadsinformation. Tjänsten ger dig bland annat kurser, aktuella bolagsanalyser, placeringstips och förslag på portföljer.
Marknadsinformation
Öppnas i nytt fönster
Skatt och deklaration
Personlig rådgivning
Vi erbjuder kvalificerad rådgivning av erfarna placeringsrådgivare. För dig som vill ha något extra kan vi även erbjuda rådgivande- och diskretionär förvaltning samt Private Banking.
Extra trygghet för dina nära
I Kapitalspar Depå ingår ett återbetalningsskydd som gör att de personer som du valt får pengarna om du skulle avlida. Har du inte valt vem som ska få pengarna betalas de ut till ditt dödsbo.
Information om hållbarhet i Kapitalspar Depå
Kapitalspar depå erbjuder dig som kund investering i ett brett utbud av de finansiella instrument som tillåts av Handelsbanken Liv. För att erbjuda ett brett investeringsutbud inom ramen för tillåtna placeringar gör Handelsbanken Liv ingen utvärdering eller begränsning i investeringsutbudet utifrån hållbarhetsrisker.
Du bestämmer själv vilka placeringar du vill göra. Hållbarhetsrisker kan påverka avkastningen på dina valda investeringar negativt.
Mer information om hur Handelsbanken Liv arbetar för hållbarhet
Komma igång med Kapitalspar Depå
- För att starta en Kapitalspar Depå kontaktar du ditt bankkontor.
- Lägsta startbelopp för Kapitalspar Depå är 200 000 kronor och därefter kan du välja att spara varje månad eller fortsätta sätta in engångsbelopp.
- Ditt kontor kommer sedan att kontakta dig när försäkringen är registrerad och klar. Du sparar i ett brett utbud av fonder, aktier och andra värdepapper.
När passar inte Kapitalspar Depå?
Om risk
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i försäkringen kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Handelsbanken reserverar sig för eventuella fel i informationen.
-
- Du betalar ingen kapitalvinstskatt, det gäller även vid fondbyten och försäljningar av värdepapper.
- Du betalar ingen skatt på utdelningar eller kapitalinkomster.
- Du betalar ingen fondskatt.
- Istället betalar du avkastningsskatt på värdet på din försäkring samt på de inbetalningar du gör.
Så beräknas skatten:Kapitalunderlaget beräknas på försäkringens värde i början på året samt på premieinbetalningar under året.Insättningarna under andra halvåret tas upp till halva värdet.
Skattesatsen är 30 procent och beräknas på statslåneräntan 30 november föregående år plus 1,00 procentenheter.
Statslåneräntan den 30 november 2023 är 2,62 procent. Därmed beräknas avkastningsskatten på 3,62 procent.Avkastningsskatten på försäkringens värde och insättningar första halvåret blir då 1,086 procent*. På inbetalningarunder andra halvåret blir skatten ca 0,543%.
*Beräkningen:30 % på 3,62 % = 1,086 %
Exempel:En insättning på 100 000 kronor under första halvåret 2024 ger skatten:100 000 kronor * 3,62 % * 30 % = 1086 kronor
Skattefri grundnivå via avdragsrättPrivatpersoner som innehar en kapitalförsäkring och/eller investeringssparkonto får med start för inkomståret 2025 göra ett avdrag i sin deklaration,i inkomstslaget kapital, för skatten på motsvarande 150 000 kr av sitt totala sparande i dessa produkter.
Det är ägaren av försäkringen vid årets utgångeller ägaren vid avslutstillfället under året som får avdragsrätten. Försäkringsbolaget rapporterar försäkringens värde till skatteverket -
Vi har fyra olika kapitalförsäkringar. De skiljer sig lite beroende på om du vill spara i fonder, aktier eller depå. De är också olika beroende på vem du vill spara till och när du vill ta ut pengarna.
-
Priset varierar beroende på vilken kapitalförsäkring du väljer.