Handelsbanken.se

Efterlevandeskydd – trygga framtiden för dina närstående

Välj rätt efterlevandeskydd

Inom tjänstepensionsavtalen finns det flera olika försäkringsskydd, som ger dina nära anhöriga ekonomisk trygghet om du dör. Ibland ingår dessa automatiskt, och ibland behöver du själv välja till försäkringarna. Efterlevandeskydd är samlingsnamn för framförallt två vanliga former av försäkringsskydd, återbetalningsskydd och familjeskydd.

De vanligaste formerna av efterlevandeskydd:

  • Återbetalningsskydd
  • Familjeskydd

Hur kan du tänka kring dina val?

Handelsbanken.se

Ensamstående utan barn – välj inte efterlevandeskydd

Om du inte har familj behöver du antagligen inget återbetalningsskydd eller familjeskydd. Eftersom det är begränsat vilka som kan få pengarna när du dör är det bättre att din egen pension istället blir högre. Om du får familj, exempelvis gifter dig, blir sambo eller får barn, kan du lägga till det senare.

Handelsbanken.se

Familj – välj efterlevandeskydd

Om du vill att din familj får pengarna när du dör, eller om de har behov av det för att klara ekonomin kan återbetalningsskydd eller familjeskydd vara klokt att välja till. Finns inte detta behov kan du välja bort skydden och istället få en högre egen pension. 

1. Vilken livssituation stämmer bäst för dig?


Ansvarsbegränsning

Syftet med innehållet på denna sida är att ge dig allmän information. Det är inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. För ett bra beslut bör du prata med en rådgivare samt utgå från din egen erfarenhet.

Återbetalningsskydd

Så fungerar återbetalningsskydd

Återbetalningsskydd är ett efterlevandeskydd som kan väljas både inom tjänstepension och privat pensionssparande. Om du har återbetalningsskydd betalas värdet av försäkringen ut till dina närstående om du dör. Inom vissa avtalspensioner kan det inte väljas bort. Se vad som gäller för de olika avtalsområdena nedan. 

Hur mycket kostar återbetalningsskydd?

Att välja bort återbetalningsskyddet kan ge 6-10 procent högre utbetalningar från tjänstepensionen, men det beror på när du väljer att ta bort skyddet. Att pensionen blir högre beror på något som kallas arvsvinster, som fördelas ut när andra försäkrade som saknar återbetalningsskydd dör. Om du har återbetalningsskydd avstår du arvsvinster, istället får din familj pengarna när du dör. 

Din familj kan få pensionspengarna

Den som kan få kapitalet kallas förmånstagare. Vilka som kan vara förmånstagare styrs av inkomstskattelagen, men är oftast i första hand partner (make, maka, registrerad partner eller sambo) och i andra hand barn (oavsett ålder). För att ändra ordningsföljden behöver du fylla i en blankett med ett förmånstagarförordnande. 

Så går utbetalningen till vid dödsfall

Om du dör innan pensionen börjat betalas ut, kommer det samlade värdet av pensionen betalas ut under vanligen fem år. Beloppet beror på försäkringskapitalets storlek, som påverkas av inbetalningar, avgifter och avkastning. Om dödsfallet inträffar efter att utbetalningen av pensionen påbörjats får din familj de resterande utbetalningarna.

Familjeskydd

Så fungerar familjeskydd

Familjeskydd är ett tillval* som går att välja inom vissa tjänstepensioner, som ger familjen extra utbetalningar vid dödsfall. Ibland kallas detta istället för familjepension. Familjeskydd är till skillnad från återbetalningsskydd inte beroende på hur mycket du hunnit tjäna ihop, istället väljer du försäkringsbelopp själv.

*Jobbar du inom stat, kommun eller region ingår familjeskydd i din tjänstepension utan kostnad, och går inte att välja bort. Då betalas skyddet av din arbetsgivare. I vissa fall kallas det istället familjepension eller efterlevandepension, och ersättningen blir ofta större för den som har barn inom dessa avtal. 

Så går utbetalningen till vid dödsfall

Om du dör betalas ersättningen ut enligt till din familj. Hur stort beloppet blir och hur länge utbetalningarna pågår beror på den ersättningsnivå och tidsperiod du valt. 

Din familj får pengarna från familjeskyddet

Den som kan få kapitalet kallas förmånstagare. Vilka som kan vara förmånstagare styrs av inkomstskattelagen, men är oftast i första hand partner (make, maka, registrerad partner eller sambo) och i andra hand barn (oavsett ålder). För att ändra ordningsföljden behöver du fylla i en blankett med ett förmånstagarförordnande.

Hur mycket extra får familjen vid dödsfall

Ersättningen som betalas ut beror på vilket försäkringsbelopp som är valt. Du väljer själv hur stort belopp de ska få, och under hur många år ersättningen ska betalas ut. Ju högre ersättningsnivå och ju längre tid du väljer, desto mer kostar familjeskyddet.

Med Handelsbankens Tjänstepension kan du välja mellan 60 000 – 3 000 000 kr försäkringsersättning, eller en andel av din månadslön (upp till 40 procent), som betalas ut under 5 - 40 år.

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Handelsbanken

Kostnadsfri juridisk hjälp via Lexly

Vid stora viktiga händelser i livet är det bra att se över familjejuridiken. Som bolånekund får du kostnadsfri juridisk behovsanalys. Läs mer!

Handelsbanken.se

Behöver du en livförsäkring?

Många väljer att skaffa en livförsäkring för att ge familjen ekonomiskt skydd så att anhöriga inte ska drabbas så hårt vid dödsfall. Men hur hög livförsäkring behövs?

 - Handelsbanken.se

Vad händer med pensionen när man dör?

Välj bort för högre egen pension. Läs expertens tips om efterlevandeskydd.