Skydda ditt företag mot bedrägerier
Har ditt företag blivit utsatt för bedrägeri?
Tips för ökad säkerhet för ditt företag
Uppdatera fullmakter
Gå igenom behörigheter och beloppsgränser regelbundet. Om möjligt, ha minst två fullmaktstagare för att godkänna betalningar. Avsluta fullmakter för anställda som avslutar sin tjänst. Ta bort möjligheten att utföra utlandsbetalningar om den inte behövs.
Identifiera risker
Kartlägg risker och arbeta strategiskt för att minska dem. Ifrågasätt spontana förfrågningar och undvik att använda kortläsare, BankID eller fjärrstyrning på andras initiativ. Håll BankID och Handelsbankens app uppdaterade.
Kontrollera betalningar
Inför rutiner för att dubbelkolla betalningar, särskilt nya eller oväntade. Undvik att godkänna betalningar via mejl och använd dualitetsgodkännanden där flera personer är inblandade i processen kring utförandet av betalningar.
Utbilda personal
Utbilda personal om säkerhetsrisker och bedrägerier. Uppmuntra vaksamhet vid ovanliga beteenden och skapa en företagskultur där det är accepterat att ifrågasätta.
Håll dig uppdaterad
En viktig del i att öka ditt skydd mot bedrägerier och cyberbrott är att hålla dig uppdaterad och informerad om aktuella bedrägeritrender. Se länkar för värdefull information.
Vanliga bedrägerier för företag
VD-bedrägerier
Bedragare utger sig för att vara företagets VD eller annan hög position och kontaktar medarbetare via mejl eller telefon för att exempelvis skynda på en betalning. Syftet är att skapa stress och minska misstankar. Var vaksam och följ rutiner för att skydda dig och företaget.
Så skyddar du dig:
Kontrollera avsändaren – säkerställ rätt person, mejladress och kontouppgifter innan betalning.
Uppmuntra kollegor att ifrågasätta och diskutera avvikande ärenden.
Ha tydliga rutiner där fler deltar i godkännande av avvikande betalningar.
Bluffakturor
Fakturabedrägerier är en vanlig form av bedrägeri mot företag. Det handlar ofta om en oväntad faktura som kräver snabb betalning. Ofta dyker bluffakturan upp utan tidigare kontakt med företaget eller att fakturan inte stämmer överens om vad som faktiskt är avtalat.
Så skyddar du dig:
Kontrollera alltid fakturans innehåll och avsändare noga innan en betalning.
Bestrid falska fakturor skriftligt till den som ställt ut den. Dokumentera och se till att tydligt påvisa datum och tid för bestridandet. Samma gäller för påminnelser och inkassokrav.
Falska fakturor är försök till bedrägeri och bör anmälas till polisen.
Kapning av företag
Företags- eller bolagskapning innebär att bedragare på falska grunder anmäler sig som firmatecknare eller styrelseledamot i ditt företag. Syftet är ofta att ingå avtal, köpa varor eller utnyttja företagets namn i brottslig verksamhet. Var extra vaksam vid utebliven post, okända kreditupplysningar eller oväntade orderbekräftelser – särskilt under semestertider.
Så skyddar du dig:
Skaffa digital brevlåda för snabb avisering vid förändringar i företaget.
Agera direkt vid misstankar och kontakta Bolagsverket samt Polisen.
Informera banken, leverantörer och kunder vid kapningsförsök.