- Väljer du fonder med låg risk kan du förvänta dig små kurssvängningar, både upp och ner. Det innebär en lägre risk för förluster men också en mindre möjlighet att få hög avkastning.
- Prioriterar du möjligheten till hög avkastning även om det innebär att värdet på sparandet kan variera kraftigt under spartiden kan du välja fonder med högre risk.
- Fonder med hög andel aktier brukar ha högre risk än fonder med hög andel räntor. Det finns också andra sorters risker. En fond kan till exempel ha en inriktning mot en specifik bransch eller region och även detta påverkar fondens totala risknivå. I en bred portfölj kan sådana fonder vara ett komplement.
Fonder och risk
Vad ska man tänka på med fonder och risk?
En fonds risknivå visar hur mycket värdet på fonden kan variera
Den som letar hög förväntad avkastning måste även vara beredd på att portföljens värde kan minska kraftigt under vissa perioder. Samtidigt gäller att den som vill ha en portfölj där avkastningen inte varierar särskilt mycket över tid, inte kan räkna med att få någon högre avkastning. Men det finns olika typer av risker och all risk är inte bra. Genom att sprida riskerna, med exempelvis breda fonder, kan du minska din totala risk utan att göra avkall på den förväntade avkastningen.
Låg risk
Medelhög risk
Hög risk
Risk och fonder - en sammanfattning
- Det finns olika typer av risker.
- Risk på kort sikt brukar vara svängningar i kursen.
- Risk på lång sikt brukar vara risk för stora nedgångar, eller att inflationen gör att värdet minskar över tid om man inte får högre avkastning.
- Du ska vara bekväm med risken du tar, både på kort och lång sikt.
- Risken kan generellt sätt komma ifrån marknadsrisk, branschrisk eller bolagsrisk.
- I aktiefonder med många innehav brukar de bolagsspecifika riskerna vara små.
- Fonder med innehav som koncentreras mot en sektor tar hög branschrisk.
- Marknadsrisk syftar på risk för nedgångar på hela marknader, vilket är oundvikligt för aktiefonder. Det är en nödvändig risk att ta för att ha möjlighet till hög avkastning.
- Tips: Du kan bygga olika delportföljer med olika risker för olika sparmål.
Frågor och svar
-
Det finns inget entydigt mått på risk och de mått som brukar användas inom finansbranschen mäter olika aspekter av risk. Det vanligaste måttet är volatilitet som mäter svängningarna i kursutvecklingen. Volatilitet är ett relativt kortsiktigt mått. Andra vanliga mått som brukar användas mäter bland annat storleken på historiska nedgångar eller försöker estimera eventuella förluster vid en negativ utveckling.
-
Bolagsrisk är risken att en negativ händelse, som påverkar aktiekursen inträffar i ett enskilt bolag. Det kan exempelvis uppstå vid en svag kvartalsrapport eller negativ nyhet. Genom att äga många aktier minskar den bolagsspecifika risken eftersom varje enskilt innehav utgör en liten del av den totala portföljen.
-
Branschrisk är risken att en hel sektor har en negativ utveckling. Det kan vara drivet av nyheter som påverkar hela sektorer, exempelvis förändrade råvarupriser, räntenivåer eller ändrade konsumentbeteenden. Genom att sprida innehaven över flera sektorer minskar branschrisken.
-
Marknadsrisk syftar på risken för breda nedgångar på hela aktiemarknader. Ofta sker det i samband med globala händelser, exempelvis finanskrisen och i början av coronautbrottet. Över tid går aktiemarknaden både upp och ner, men historiskt har börsen stigit på lång sikt. Marknadsrisken är oundviklig för den som vill ha potential till högre avkastning, men ta inte mer risk än vad du klarar av att bära i motsvarande förluster. Då är risken att du, antingen av psykologiska eller finansiella skäl, säljer av på botten och missar en trolig efterföljande uppgång.
-
Fonder är indelade i olika risknivåer enligt en sjugradig riskskala. Riskskalan är gemensam för alla banker och finansiella aktörer inom EU. Du hittar risknivån i vår fondkurslista eller i fondens faktablad (KID, Key Information Document). Syftet med den EU-gemensamma riskskalan är att göra det enklare att jämföra olika finansiella instrument mellan länder i Europa.
Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan på handelsbanken.se/fonder.
När är det dags för pension?
Många väljer fondsparande när de sparar till pensionen. Hur fungerar det?
Fondspara enklare?
Om du vill välja fonder enkelt och bekvämt finns färdiga lösningar att välja emellan.
Börstips från experten
Ha en sparstrategi och undvik oro när det rör sig på börsen.