Blandfonder

En blandfond investerar i en blandning av aktier och räntebärande värdepapper. Men hur ska du tänka när du vill investera i en blandfond? Vi förklarar!

Vad är en blandfond och hur fungerar de?

En blandfond investerar både i aktier och räntor. Ju större andel ränteplaceringar desto lägre risk. Ju större andel aktier desto högre risk, men även större möjligheter till bra utveckling på sikt. Vissa blandfonder kan också investera i alternativa tillgångsslag såsom råvaror, valutor eller hedgefonder.

Risknivå när du sparar i en blandfond

Olika blandfonder har olika risknivåer där aktieandelen i regel är det som är avgörande för den största delen av risken.

Föredrar du en blandfond med lägre risk väljer du en som till exempel har 25 procent aktier och 75 procent ränteplaceringar.

Vill du istället ha högre risk för att ha möjlighet till större avkastning så väljer du en blandfond med en större andel aktier. På detta sätt kan du välja en blandfond som passar din riskprofil och sparhorisont. 

Fördelar med blandfonder

Vad är egentligen poängen med en blandfond? Jo, en blandfond har generellt sett en högre avkastningspotential och risk än räntefonder men även en lägre avkastningspotential och risk än aktiefonder. Detta eftersom den innehåller båda delarna. 

Om fonden även placerar i andra tillgångar kan det också minska risken.

När du sparar i en blandfond får du inte ta del av hela börsens goda utveckling när börsen går bra, vilket kan ses som en nackdel. Men när börsen går lite sämre så fungerar istället räntedelen som en krockkudde mot börsnedgången.

Det är enkelt att investera i en blandfond då det är en färdigpaketerad lösning. Och det betyder att du kan strukturera ditt sparande och exempelvis bara behöva en fond per sparmål. Det blir lätt att få en överblick över ditt sparande. 

En annan fördel är att blandfonder håller risknivån stabil över tiden. Vilket innebär att risknivån på ditt sparande justeras till den nivån du önskar. För andra fonder, eller fondkombinationer, kan du behöva se över dina innehav själv för att säkerställa att de håller rätt risknivå.

För vem passar blandfonder?

Blandfonder passar dig som vill ha ett enkelt fondsparande som du kan anpassa efter din risknivå och sparhorisont, samtidigt som du vill ha en balans mellan risk och avkastning. Det passar också dig som vill spara i olika tillgångar. 

Se vilken blandfond som kan passa just ditt sparande.

Spara i blandfonder

  1. Logga in, antingen via internetbanken eller i appen.

  2. Välj hur du vill handla din fond, genom exempelvis ett fondkonto eller investeringssparkonto (ISK).

  3. Välj sedan om du vill månadsspara till fonden.

Om risk: Historisk utveckling är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond i kurslistan på handelsbanken.se/fonder.

Andra fonder

Aktiefonder

Aktiefonder är en typ av fonder som har hög risk eftersom de har stora svängningar i kursen. Samtidigt ger de också en möjlighet till bättre utveckling på lång sikt om man jämför med räntefonder.

Räntefonder

En räntefond placerar i räntebärande värdepapper, som till exempel statsskuldväxlar, företagsobligationer eller statsobligationer. Räntefonder har generellt lägre risk än till exempel aktiefonder.

Indexfonder

En indexfond är en typ av aktiefond som följer ett visst index. Denna fond består sen av aktier som ingår i detta index och i takt med att dessa ökar eller sjunker i värde så gör också fonden det. 

Frågor och svar

Du kanske också är intresserad av

Ett tält på en klippa.

Vilken risk finns när man köper fonder?

Att spara i fonder innebär en risk. Men det finns också ett samband mellan risk och avkastning. En högre risk kan ge möjlighet till en bättre utveckling.

En far och son skördar grönsaker.

Välj en fond som passar dig

Hur vet man vilken fond man ska välja och vad behöver man tänka på när man ska utvärdera fonder? Vi guidar dig till olika sätt att jämföra fonder på.

Två kollegor som kikar igenom en bunt papper.

Vad är aktivt förvaltade fonder?

I en aktivt förvaltad fond betyder det att fondens förvaltare väljer bolag utifrån noggrann analys. Aktivt förvaltade fonder har som mål att slå index.