1. Summera inkomster
Börja med att ta reda på vilka inkomster du har varje månad. Lön eller pension? Olika bidrag eller andra sorters ersättningar? Försäkringar? Räkna hur mycket det blir varje månad efter skatt.
2. Summera utgifter
Nu ska du se på dina utgifter. Ta hjälp av din betalningshistorik i internetbanken eller appen. Titta på din korträkning och hitta återkommande utgifter. Du kan använda Min ekonomi-funktionen i vår app för att få hjälp. Konsumentverket har också mallar att utgå ifrån.
3. Sortera kostnader
Dags att börja sortera. Vad har du för fasta kostnader? De som återkommer varje månad. Till exempel hyra, försäkringar, prenumerationer, mat och liknande. Och hur är det med de rörliga? Till exempel nöjen, kläder, resor. Här ryms det som inte är absolut nödvändigt.
4. Hur mycket blir det kvar?
Ja, nu får du summera och dra ifrån. Hur mycket blir det kvar? Räcker det? Kan du spara så mycket som du vill? Testa gärna vår sparkalkyl.
5. Dags att vässa din privatekonomi
När du har all fakta, kan du göra något för att få ännu bättre koll? Och kan du göra något för att minska utgifterna, för att till exempel få mer över till ditt egna sparande? Det kan ge snabbare resultat att direkt skära i utgifterna än att försöka öka inkomsterna.
Budget för barnfamiljen
Att ha barn innebär stora kostnader som påverkar familjens ekonomi. För en barnfamilj är det extra viktigt att ha koll på de kostnader som hör till när du har barn.
Kostnader − vad är normalt?
Här är två riktmärken att förhålla sig till när det kommer till kostnader:
- Fasta kostnader ska ligga på högst 50 % av din inkomst.
- Rörliga kostnader ska ligga på högst 40 % av din inkomst.