Ett bra sätt att skaffa sig erfarenhet och tjäna extra pengar är att sommarjobba, jobba på loven eller ha ett extrajobb vid sidan av skolan. Men när du får ett extrajobb – tänk då på dina rättigheter, för vissa arbetsgivare kan glömma bort sina skyldigheter. Har du koll på dina rättigheter upptäcker du också om din arbetsgivare är oseriös. Här har vi listat 5 saker att ha koll på:
1. Provjobba – då ska du ha betalt
Att provjobba är ett bra sätt att visa vad du går för, speciellt bra för dig som kanske saknar referenser. Det är också ett bra sätt för en arbetsgivare att se att allt fungerar med dig som person, med arbetsuppgifter och att du passar in i teamet och så vidare. men om du provjobbar har du rätt att få betalt för tiden du jobbar.
Tänk även på att ha ett lönekonto förbetett när du väl får din första lön.
2. Acceptera inte ett solskensavtal
Ett solskensavtal innebär att du kan bli hemskickad från arbetet utan lön vid dåligt väder. Detta blir vanligare och vanligare för personal anställda vid till exempel glasskiosker och på sommarcaféer. Du ska också få veta i förväg när du ska jobba. Det är alltså inte okej att ställa in samma morgon och förvänta sig att inte behöva betala lön.
3. Jobba inte svart
Det finns flera anledningar till att du inte ska jobba svart. Framförallt så är det olagligt, men även för din egen säkerhet ska du inte jobba svart eftersom att du då jobbar oförsäkrad och frånsäger dig alla rättigheter du har som anställd. Du kommer inte heller kunna använda jobbet som merit eftersom du varken kommer få anställningsavtal eller anställningsintyg.
Sist men inte minst, om arbetsgivaren föreslår svartjobb för att du ska få behålla mer av lönen när du inte betalar skatt, så tänk på att om du bara jobbar några veckor på lovet så kommer du sannolikt ändå inte behöva betala skatt. På skatteverket.se kan du läsa om både jämkning och om hur mycket du får tjäna utan att behöva betala skatt.
4. Se till att få anställningsavtal
I ditt anställningsavtal eller anställningsbevis som det också kallas ska det finnas information om anställningen; vilken sorts anställning det är, hur länge du ska jobba, vilka arbetsuppgifter du ska utföra, hur mycket lön du har och så vidare. Ett anställningsavtal är bra både för dig och för arbetsgivaren för då har ni en skriftlig överenskommelse om vad du ska göra och hur mycket du ska få betalt och på så sätt kan ni undvika missförstånd senare. Senast en månad efter att du har börjat, om din anställning är längre än 3 veckor ska du ha fått ett anställningsavtal.
5. Ha koll på semesterersättningen
Semesterersättningen får inte inkluderas i lönen utan måste specificeras separat på lönebeskedet.
Vad är ett extrajobb?
Ett extrajobb är något man gör vid sidan av sina studier eller vid sidan av sitt ordinarie jobb för att tjäna extra pengar. Som gymnasieelev eller som student är det vanligt att kunna få extrajobb inom butik, café och restaurang. Du kan till exempel också söka jobb som ungdomsledare eller inom läxhjälpsföretag. Ett bra sätt att få in en fot på ett företag som håller på med det du utbildar dig inom är att göra praktik.
Ett annat sätt att tjäna extra pengar är att hålla utkik efter studenterbjudanden.
Fördelar och nackdelar med extrajobb
Fördelarna med extrajobb är både att skaffa sig erfarenhet och tjäna extra pengar. Men om extrajobbet gå ut över din huvudsysselsättning så att du inte hinner med dina studier eller ditt ordinarie jobb blir det till en nackdel. Det kan också bli en nackdel om du tjänar så mycket att ditt studiemedel påverkas. På CSN kan du läsa mer om fribeloppet.
Checklista:
Provjobba inte gratis
Acceptera inte solskensavtal
Jobba inte svart
Se till att få ett anställningsavtal
Ha koll på semesterersättningen