Bolån för studenter: förbered dig rätt
Här får du reda på vad du behöver tänka på om är student och funderar på att köpa din första bostad. Vi reder ut begreppen, undersöker förutsättningarna och ger dig tips på alternativ för att du som student ska kunna låna till en bostad.
För att få ett bolån måste du ha en fast inkomst som utöver kostnader för mat, kläder och nöjen även ska täcka kostnader för räntor, amorteringar och avgifter. Studiemedel (CSN) räknas inte som en tillräcklig eller säker inkomst, det är lånade pengar som så småningom ska betalas tillbaka. Men det kan fungera att få ett bolån även om du inte har så höga inkomster.
3 tips på hur du kan ta bolån som student
1. Få hjälp med kontantinsats
När du ska köpa bostad får du låna upp till 85 procent av bostadens värde från banken. Resterande 15 procent måste du betala själv och detta kallas kontantinsats. Köper du en bostad för 1 000 000 kronor innebär det en kontantinsats på 150 000 kronor.
Har du inte tillräckligt med pengar till insatsen kan föräldrar eller närstående låna ut pengar eller ge dig dem som gåva. De kan också belåna sin egen bostad för att få loss pengar till din kontantinsats.
2. Låna med en medlåntagare
Med en medlåntagare ökar sannolikheten för att banken ska bevilja ett bostadslån när du studerar. I de flesta fall är medlåntagaren en förälder, andra släktingar eller en partner med fast inkomst och ordnad ekonomi. Banken gör en gemensam bedömning av din och medlåntagarens ekonomiska förutsättningar, vilket gör att kalkylen kan se bättre ut.
Medlåntagaren behöver inte vara delägare av bostaden men ska stå med på lånet. Ni delar på ansvaret för att betala räntor och amorteringar. Skulle inte du klara av att betala är det medlåntagaren som är ytterst ansvarig för lånet.
Tänk på:
- Medlåntagaren är ytterst ansvarig för lånet om du inte kan betala. Skriv gärna ett regressavtal så att medlåntagaren kan få tillbaka pengar för räntor och amorteringar om du inte betalat enligt plan.
- Fundera över hur ränteavdragen ska fördelas mellan dig och din medlåntagare.
- Ska ni båda äga lägenheten? Vissa bostadsrättsföreningar kräver att den som bor i bostaden måste äga en viss andel, oftast minst 10 procent.
3. Äg bostaden tillsammans med någon
Ett annat alternativ är du och exempelvis en förälder äger bostaden gemensamt och i förväg kommer överens om hur lånekostnaden och ägarandelen ska fördelas.
Tänk på:
- Bostadsrättsföreningen måste godkänna att du och din förälder äger bostaden tillsammans.
- Om du senare ska äga bostaden själv måste ni ändra ägarförhållandena. En sådan förändring kan innebära skatteeffekter som exempelvis reavinstskatt vid eventuell försäljning av bostaden.
Som du ser finns det en hel del alternativ för dig som studerar och vill köpa en egen bostad. Oavsett vilket alternativ som passar bäst så är det alltid bra att prata igenom upplägget med banken och den som ska hjälpa dig. Ta gärna hjälp av en jurist för att reglera det juridiska. Lycka till!
Räkneexempel på bolån
Pris bostadsrätt: 1 000 000 kr
Kontantinsats: 150 000 kr
Bolån: 850 000 kr
Månadsavgift: 3 000 kr
Driftkostnad: 1 250 kr
Ränta: 2 946 kr
Amortering per månad: 1 417 kr
Totalt: 8 613 kr